Tips til å spise mer grønnsaker

 

Alt for få av oss får i oss nok frukt og grønt, og det er mange som ikke er klar over at de er feilernært. Grønnsaker inneholder mange viktige næringsstoffer, både vitaminer, antioksidanter og mineraler som er viktige for å opprettholde kroppens normale funksjoner. Når nivåene av de ulike stoffene i kroppen blir for lave (eller i sjeldne tilfeller, for høye), så oppstår sykdom og lidelser. Her kan du finne inspirasjon og tips som vil hjelpe deg til å få i deg selv og familien din mer av de viktige grønnsakene:

Tilgjengelighet:

Første bud er å sørge for god tilgjengelighet. Skal du ta sunnere valg, så må de gode valgene være lett tilgjengelig. Flere studier blant barn viser at når frukt og grønnsaker står fremme, gjerne i delikate biter, så velger barna frukt og grønt fremfor snop.

Ha alltid en skål med friske grønnsaker tilgjengelig, og del dem opp i fristende staver og buketter.

Fargelegg maten din:

Gjør det til en vane å alltid pynte maten din med deilige grønnsaker. Både tomater, paprika og agurk er smakfulle og gode grønnsaker som gjør seg på en rekke påleggstyper. Dessuten inneholder de minimalt med kalorier, og gjør den hverdagslige brødskiva til et festmåltid.

Snacksposer som mellommåltid:

Forbered noen poser med snacks som du kan bruke som mellommåltid. Posene er enkle å ta med seg på jobb eller skole, og kan like gjerne tas med på stranden eller skogsturen. Bruker du klipsposer eller lufttette bokser, så bevarer du den sprøe og smakfulle konsistensen til grønnsakene. Ta deg en bit eller fire når du kjenner at det begynner å rumle i magen, eller når du får lyst på noe godt.

Den viktige middagen:

La grønnsakene utgjøre halvparten av porsjonen din, og varier med ulike sorter. Løk, poteter, brokkoli og gulrøtter er klassikere, men utfordre gjerne deg selv med aubergine, squash, gresskar eller andre typer som du ikke kjenner så godt til, enda. Bruk fantasien, og vær litt vågal! Middagen ser straks mer innbydende ut når du fargelegger den med friske og eksotiske grønnsaker.

 

Til TV-kosen:

Grønnsaker er ikke bare forbeholdt de vanlige måltidene eller mellommåltidene. Mange grønnsaker egner seg godt som snacks også når du skal kose deg å slappe av i sofakroken. Kutt opp diverse grønnsaker i staver, og lag en smakfull dip. NAM!

Fristende grønnsakstog for barna:

De minste barna kommer til å elske de fantasifulle togene du tryller fram av grønnsaker. Bruk paprika som togvogner ved å kutte av toppen og fjerne frøene. Putt andre grønnsaker oppi, som om de var passasjerer eller gods. Pynt togvognene med toghjul av agurker og tomater. Lag en pipe av brokkoli og lag jernbanespor av gulrotstaver!

 

De anbefalte daglige inntakene av grønnsaker, er minimum 250 gram. Følger du disse rådene, vil du raskt kunne klare dette, og vel så det. Når du i tillegg legger til inntak av frukt bør du kunne klare å få i deg godt over 500 gram daglig. Du vil raskt legge merke til alle de gode helseeffektene som dette vil gi, både på deg selv, dine barn og resten av familiens medlemmer.

Privacy Policy