Svinekjøtt

 

Det er veldig mange som tror at svinekjøtt er en hvit kjøttype, men det stemmer ikke. Svin er også rødt kjøtt, men det er et sunnere alternativ. Mange norske bønder vil protestere på dette, da standarden for hva som er hvitt og rødt kjøtt settes ut fra hvordan landbruket fungerer i USA, og det norske landbruket og oppdrett av svin fortoner seg annerledes her enn i USA. Protester eller ikke protester – svinekjøtt er som rødt kjøtt å regne.

 

Noen fakta om svin:

Noe vet du kanskje, andre ting vil kanskje overraske deg? Her kommer noen fakta om svinekjøttet.

 

  • Svinekjøtt egner seg godt for gravide, så lenge det er gjennomstekt og -kokt.
  • Svinekjøttet trenger ikke å være gjennomstekt for deg som ikke er gravid. Kjøttet er perfekt når det er nesten gjennomstekt, eller bare så vidt gjennomstekt. Det betyr at kjøttet er klart når kjernetemperaturen når mellom 68 og 70 grader celsius.
  • La ben og fett få være på kjøttet. Det er disse tingene som setter den gode smaken på kjøttet. Dessuten får du et saftigere kjøtt når du lar bena være på under tilberedning.
  • Svinekjøtt er en sunn kjøttype. I renskåret svinekjøtt finner du mellom 2 og 5 prosent fett. Av dette fettet er hele 60 % umettet fett som er bra for hjertet. I tillegg så vil 10 til 15 prosent av svinekjøttets fett sive ut i pannen under tilberedelse.
  • Av det mettede fettet så er størstedelen enumettet. Dette har en nøytral effekt på kolesterolet. Det resterende er flerumettet, som har en positiv og helsegunstig effekt på blodets kolesterolnivå.

Slik bruker vi svinekjøttet:

Her er noen vanlige bruksområder for svinekjøttet.

 

  • Knoke: Bena til grisen, som knær og ankler. Disse trenger lang tilberedelse, men de kan brukes i en rekke retter som lapskaus, ertesuppe, gryteretter eller sammen med kålrotstappe, surkål og poteter.
  • Bog: Svinebogen kan skjæres i skiver, og er perfekte å grille. De passer også som lettsaltet kjøtt som kokes sammen med gryteretter eller lapskaus og lignende.
  • Kam: Svinekam brukes både som koteletter og biff. De deles i den indre og ytre. De finnes både med og uten ben, og filetkotelettene selges med mindre ben og uten indrefilet. Når du steker indrefilet, må du være forsiktig. Den kan med fordel serveres rosa i midten, og er det møreste på svinet.
  • Nakke: Svinenakken brukes som koteletter, som skjæres fra nakken på grisen. Her er fettet finfordelt i kjøttet, og derfor er kotelettene ekstra saftige. Nakkekoteletter eller stek fra svinets nakke passer utmerket til å steke i ovnen eller å grille. Fjerner du bena fra nakken så får du en super svinestek.
  • Side med ben: Når du steker ribbe, så er det grisens side med ben du bruker. Når du steker bacon, så er det også grisens side som blir brukt, og det samme gjelder for lettsaltet flesk. Du har kanskje også smakt grillribber fra grillen? Det er også kjøtt som kommer fra grisens side.

 

Det er dessverre alt for mange av oss som ikke aner hva det er vi spiser, og hvilke deler av dyrene det er vi spiser. Vi risikerer at barna vokser opp i den tro at kyrne gir oss melk på kartonger fra butikkens lagerrom, og at kjøttdeig er noe som dyrkes i butikkens hage. Økt bevissthet rundt hva vi spiser vil også medføre at vi tar mer bevisste, og sannsynligvis sunnere, valg.

Privacy Policy