5 om dagen

 

Alle som har gått på grunnskole i Norge vet at vi blir anbefalt å spise minst fem om dagen, men hva betyr egentlig dette? Hva er de fem om dagen, og hvilke fem er de smarteste? Er det like sunt å spise én drue som en appelsin, eller hvor mange druer går det på “1 av de 5”?

 

Den enkleste måten å øke inntaket av frukt og grønt på, er ved å alltid pynte maten din med noe av dette til hvert måltid, samt huske på å innta dine mellommåltider.

Fem porsjoner frukt og grønt

5 om dagen henviser til fem porsjoner av frukt eller grønt. Men hvor mye er en porsjon da? Endrer det seg dersom jeg benytter meg av fryste bær? Hvor mange porsjoner teller ett glass med juice?

 

Det er heldigvis utarbeidet noen gode retningslinjer for dette. Vi regner at 1 porsjon med frukt eller grønt tilsvarer 1 dl eller 100 gram. Dermed vet vi at vi bør få i oss minst 500 gram med frukt eller bær hver eneste dag, eller fem desiliter.

I disse målene kan du både benytte deg av fryste varer, ferske varer, varmebehandlede eller hermetiske. Du kan også velge tørket frukt, men husk i så fall å redusere mengden noe, og unngå tørket frukt med tilsatt sukker.

 

Drikk gjerne ett glass juice som 1 av de 5, men ikke mer enn dette. Når vi lager juice, mister vi en del fiber, og dermed forsvinner også en god del av den positive helsegevinsten.

Spis variert – nyt de gode helsegevinstene

Det finnes et hav av frukt og grønt å velge mellom, så hvilke skal jeg prioritere? Det viktigste er at du spiser variert, for både grønnsaker, frukt og bær inneholder en rekke gode virkestoffer. Vi har ikke kartlagt alle enkeltfaktorene, men vi vet at et variert inntak av ulike typer gir oss en veldig god beskyttelse.

En liten oversikt over noen viktige næringskilder:

  • C-vitamin: Appelsiner, meloner og mango – bidrar til å styrke immunforsvaret
  • E-vitaminer: Grønn kål – gir cellene en beskyttelse mot oksidativt stress, og forebygger betennelser
  • Beta-karoten: Spinat – Beta-karoten omdannes til vitamin A, som har positive effekter på synet og huden
  • Folat: Blåbær og jordbær – reduserer utmattelse og tretthet
  • Kalium: Selleri – gir positive effekter på blodtrykket

 

Det er enklere enn du tror å få i seg de fem om dagen, og du finner flere gode tips på hvordan du skal få i disse her på våre sider. Den viktigste tommelfingerregelen er at du kan benytte deg av frukt, bær og grønnsaker til alle dine måltider, enten som tilbehør til hovedretter, som fargesprakende innslag på frokostgrøten eller pynt på brødskiva.

 

Ja, og det viktigste av alt: Sørg alltid for at du har rikelig med frisk frukt og grønt tilgjengelig, så blir det både fristende og enkelt å velge de riktige alternativene når du er litt småsulten! Kutt opp litt frukt, og sett det på benken. Barna vil garantert elske de gode smakene og den økte tilgjengeligheten.

Privacy Policy