Hvitt kjøtt

 

Det hvite kjøttet er det kjøttet det spises mest av i hele verden. Det har både sammenheng med at det er sunt og magert, kjøttet passer sammen med utallige andre råvarer og det finnes knapt en religion eller kultur som ikke tillater bruken av hvitt kjøtt, i motsetning til det røde kjøttet.

 

Til det hvite kjøttet regner vi kylling og kalkun, men visste du at det er mer enn kjøttets farge som skiller det fra det røde kjøttet?

 

Det hvite kjøttets egenskaper

I tillegg til at både farge og smak skiller seg fra det røde kjøttet, så finnes det andre gunstige egenskaper ved det hvite kjøttet. Kjøttets fettinnhold er lavere i det hvite enn i det røde, og dessuten er det en større andel av umettede fettsyrer. Det hvite kjøttet har, på lik linje med det røde, mange gode og viktige næringsstoffer. Både proteiner, vitamin A og B, sink, selen og jern er næringsrike bestanddeler også i det hvite kjøttet.

Takket være de gode egenskapene, så er hvitt kjøtt et populært alternativ blant mennesker som jobber for å gå ned i vekt, som går på diett av andre årsaker og de som ønsker å ta bedre vare på helsen sin.

 

Dette visste du kanskje ikke?

I og med at hvitt kjøtt inneholder mer umettet fett, og mindre mettet fett enn det røde kjøttet, så har den en kortere holdbarhet, også i fryst tilstand. Når det er snakk om det hvite kjøttet, så anbefales det på det sterkeste å forholde seg til den datoen som står stemplet på pakken. Det flerumettede fettet vil harskne raskere enn det mettede fettet.

 

Det finnes en tommelfingerregel når det kommer til oppbevaring av hvitt kjøtt i kjøleskapet – med åpnet forpakning kan det lagres i inntil tre dager, så lenge du holder deg innenfor den påstemplede datoen for holdbarhet. MEN! Det forutsetter har du har riktig temperatur inne i kjøleskapet ditt, altså 0 – 4 °C.

 

Den ubehagelige lukten som kan komme i det du åpner en vakuumpakket forpakning bør forsvinne ganske raskt. Gjør den ikke det, kan det tyde på at det er kommet luft inn til kjøttet, og maten kan være ødelagt.

 

De viktige proteinene

Kroppen trenger proteiner for å fungere, og vi trenger aminosyrer for å bygge proteiner. Noen aminosyrer er essensielle, noe som betyr at kroppen må få dem tilført gjennom kostholdet. De andre aminosyrene bygger kroppen selv. Hvitt kjøtt inneholder alle de viktige aminosyrene som skal til for at kroppen kan bygge de livsviktige proteinene.

Proteiner finnes i et stort og variert utvalg. Visste du for eksempel at både tenner og brusk består av store mengder protein, nemlig proteinet kollagen? Et voksent menneske på 70 kg består av omtrent 12 kg proteiner! Når det kommer til kroppens behov for energiinntak, sier en at 10-20 % bør komme fra proteiner. En voksen person trenger omtrent 1 gram protein per kilo kroppsvekt per dag. Trener du hardt og intensivt kan du trenge opp mot 2 gram proteiner per kilo kroppsvekt per dag.

Privacy Policy